Gulvvarme – generell informasjon

Antagelig vet ikke alle at sentralvarme og gulvvarme ble oppfunnet for over 23 århundrer siden. Det første gulvvarmesystemet ble kalt Hypocaustum og ble brukt siden det 4. århundre f.Kr. i eldgamle hus med gulvvarme, gulvflaten ble hevet med steinstøtter. Utenfor bygningen eller i dets sentrale punkt, under gulvoverflaten, var det en spesiell ovn eller ildsted, hvorfra varm luft beveget seg under gulvet og opp gjennom spesielle sprekker i veggene, som ga varme til rommene gjennom oppvarmede gulv og vegger.


Hypocaustum - dette var de første gulvvarmesystemene (foto hentet fra: wikipedia.org):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Systemer med lav temperaturoverflateoppvarming, som bruker gulvflater som varmekilde i rom, blir stadig mer populære. Økningen i energipriser tvinger brukerne til å bruke moderne varmeinstallasjoner og -enheter som er billig i bruk, produsert og driftet i samsvar med kravene til miljøvern.

Energieffektivitet og komfort er hovedårsakene til å velge denne metoden for romoppvarming. Takket være en god, optimal temperaturfordeling er det mulig å redusere lufttemperaturen i rommet, mens temperaturen holdes varmekomfort, og dette resulterer i en reduksjon i mengden varme som tilføres. Lav tilførselstemperatur reduserer også varmetapet. Investeringskostnader kan avskrives etter bare to års drift! Overflateoppvarming kan derfor være en av de billigere måtene å varme opp rom på.

Andre fordeler er også viktige. Estetisk verdi - slik oppvarming er usynlig, noe som gjør det mulig å arrangere rom. Det er også "rent" fordi det elimineres ved å begrense konvektive strømmer, sirkulere og sette ned støv. Og til slutt påliteligheten og holdbarheten til denne typen systemer. Den økologiske verdien av slik oppvarming bør også vektlegges.

Termisk komfort

Overflatevarmesystemer øker den opplevde termiske komforten betydelig. Størstedelen av varmen overføres ved stråling. Gulvet er preget av forhøyet temperatur, takket være det ikke er en kald skillevegg (det kjøler ikke føttene), og påvirker samtidig ikke den såkalte opplevd temperatur (den resulterende lufttemperatur, vegg- og gulvtemperatur i rommet), som bestemmer følelsen av termisk komfort.

Overflatevarmesystemer er lavtemperatursystemer. Den gjennomsnittlige temperaturen på varmeoverflaten er bare litt høyere enn lufttemperaturen i rommet. Ved en lufttemperatur på 20 ° C garanteres den samme termiske komforten som ved 21-22 ° C, noe som oppnås ved bruk av tradisjonelle systemer.

Overflateoppvarming, spesielt gulvvarme, har den nærmeste temperaturfordelingen i rommet som er ideell for mennesker. Dette betyr behagelig varme rundt føttene og gunstig kulhet i hodehøyde.

Rozkład temp

Betydelig redusert (sammenlignet med tradisjonelle systemer) konvektiv luftbevegelse, som forårsaker, for eksempel allergifremkallende støv, er av betydelig betydning for komforten ved bruk i overflateoppvarming. I tillegg begrenser denne typen oppvarming utviklingen av skadelige midd på grunn av den lave relative fuktigheten på gulvnivå.
Overflatevarme, i motsetning til høgtemperatursystemer, forårsaker ikke overdreven, skadelig positiv ionisering av luften.

Energieffektivitet

Overflatevarme er et økonomisk varmesystem. Takket være muligheten for å senke (mens du opprettholder termisk komfort) lufttemperaturen i rommet med 1 ÷ 2 ° C (sammenlignet med tradisjonelle systemer), kan du spare 5-10% varmeenergi, fordi å senke temperaturen reduserer varmetapet gjennom rompartisjonene.

En ekstra fordel med gulvvarme er den lave tilførselsvannstemperaturen (maks. 55 ° C).

Dette tillater bruk av økonomiske ukonvensjonelle varmekilder som varmepumper.

Gulvvarme avgir varme jevnt i det okkuperte området. Denne funksjonen er spesielt viktig når du oppvarmer høye rom. I tradisjonelle systemer, i slike rom, akkumuleres varm luft i deres øvre del og mer energi må tilføres for å opprettholde temperaturen i den okkuperte sonen.

Overflatevarme er preget av selvregulerende egenskaper. Denne egenskapen skyldes den lille forskjellen i gulvtemperatur og inneluft der varmeutveksling oppstår.

Enhver økning i temperaturen i inneluften (for eksempel forårsaket av varmegevinster) forårsaker en reduksjon i gulvvarmekapasiteten (mindre temperaturforskjell), og dermed en reaksjon mot temperaturøkningen. Med konstant vannføring i spolene fører dette til en økning i temperaturen på returvannet og energisparing i en varmekilde utstyrt med automatisk kontroll av tilførselsvannstemperaturen.